Een onderdeel van de opleiding tot holistisch massagetherapeut, die ik begin dit jaar heb afgerond, was het schrijven van een paper, waarin ik een thema heb onderzocht en uitgewerkt. Het door mij gekozen thema is “Grenzen” en op welke wijze holistische massage behulpzaam kan zijn bij het herkennen en bewaken van persoonlijke grenzen.

Grenzen zijn vaak lastig te voelen 

In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen die worstelen met het thema “grenzen”.  Ze zijn gestresst, piekeren teveel, gaan over grenzen heen, zijn onzeker en stellen verkeerde prioriteiten. De lat ligt hoog, of het nu om het ouderschap, de loopbaan of het sociale leven gaat. Opvallend is, dat veel mensen deze grenzen niet of nauwelijks voelen of er bewust van zijn.

Velen vinden het lastig om te voelen waar hun grenzen liggen, omdat ze bijvoorbeeld veel van zichzelf verwachten en moeten (“ik moet dit makkelijk aankunnen” in plaats van “tot waar vind ik het nog leuk”). 

Of iemand die graag leuk gevonden wil worden loopt de kans niet te doen wat hij zelf wil en dreigt aan zichzelf voorbij te gaan.

Een keer jezelf opzij zetten is echt geen probleem. Het wordt anders, als dit “chronisch”aan de orde is, hetgeen van invloed is op hoe je je voelt en op je gezondheid. Vaak hebben ze achteraf pas door, dat ze de grens eigenlijk zijn overgegaan.

Het lichaam geeft aan dat er iets uit balans is geraakt 

Is de grens, in welke vorm dan ook, overschreden, dan geeft het lichaam signalen (klachten) om te laten weten, dat er iets uit balans is geraakt. 

Voorbeelden daarvan kunnen zijn: spanning, nek-, schouder- en rugklachten, pijnlijke armen en benen,  vermoeidheid, hoofdpijn of migraine, overprikkeldheid.

Burn-out en overspannenheid zijn in onze samenleving aan de orde van de dag.  Belangrijk dus om grenzen te stellen en jezelf serieus te nemen!

De deelnemers ontvingen ieder een drietal massages, waarbij door middel van diverse interventies is gewerkt aan: Waar liggen mijn (persoonlijke) grenzen? Hoe ga ik daarmee om? Ben ik in staat om de grens aan te geven en zo nee, waarom dan niet? Wat zijn de gevolgen (in het dagelijks leven) van het niet stellen van grenzen?

Uitwerking van de massages 

Op alle deelnemers was de uitwerking van de massages positief te noemen: een verbetering in hun balans, meer kracht en meer rust. Inzicht in hun omgang met grenzen en achterliggende oorzaken en meer feeling met eigen grenzen. De lichamelijke klachten, die de deelnemers hadden zijn verdwenen of verminderd.

Herken jij jezelf hierin?

Herken je jezelf in het bovenstaande en wil je onderzoeken wat holistische massage voor jou kan betekenen? Of heb je andere vragen?
Neem dan gerust contact met me op (tel: 06-21662132) of kijk op www.puurenkrachtig.nl

Delen op social media: