Perfectionisme komt vaak voort uit onzekerheid. Als je altijd alles perfect wilt hebben is de onderliggende boodschap: ‘ik ben pas goed, waardevol, etc. als er niets meer aan te verbeteren valt. Dan pas ben ik geslaagd en heb ik laten zien dat ik ook meetel’. Iets van die strekking.

Jezelf continu vergelijken met anderen werkt deze onzekerheid in de hand. Natuurlijk is er altijd iemand die sneller kan hardlopen dan jij. Natuurlijk is er altijd iemand die slanker is dan jij, natuurlijk is er altijd iemand die …vul maar in.

Ja natuurlijk. Maar ook dat is dan maar één deelaspect van diegene! En als mens ben je zoveel meer dan een optelsom van eigenschappen en talenten. Iedereen is volstrekt uniek in het pakketje aan eigenschappen, talenten, mogelijkheden en beperkingen die hij/zij heeft meegekregen. Wat je er in je leven vervolgens mee doet is aan jou.

 

Focus je op je beperkingen of op je talenten?

Door je talenten en je mogelijkheden aandacht te geven schep je mogelijkheden tot groei. Want: ’Alles wat je aandacht geeft, dat groeit’.

Door aandacht te geven aan je beperkingen en tekortkomingen ben je eigenlijk gewoon bezig een ongewenst resultaat te creëren. Door heel hard te werken om van deze eigenschappen een succes te maken, om perfect te zijn, verspil je heel veel energie die je beter kunt besteden aan je talenten. Daar heb je uiteindelijk veel meer plezier van, haal je veel meer voldoening uit en is veel beter voor je zelfvertrouwen.

 

Je bent goed genoeg!

  1. Perfect bestaat niet, laat dat los
  2. Het is niet zwart of wit, maar heel veel grijs. Er zijn heel veel mogelijkheden die ook gewoon goed zijn
  3. ‘Fout’ is een ander woord voor ‘ongewenst resultaat’. Je wilt een ander resultaat? Dan zul je gewoon iets anders moeten proberen.
  4. Jij bent niet wat je doet. Al ‘mislukt’ er eens iets, of heeft het niet het resultaat wat je voor ogen had, dat maakt van jou nog geen mislukkeling. Jij blijft gewoon wie je bent.
  5. ‘Goed genoeg’ is je nieuwe definitie. Niet alles hoeft een 10 te zijn, met ruime voldoendes heb je ook een geslaagd leven.

Geluk betekent van jezelf houden en
je minder druk maken om de waardering van anderen.

 

Delen op social media: