Tijdens massages of Mindful Run cursussen, is het thema vaak “loslaten”. Het gaat dan bijvoorbeeld om (het willen) loslaten van gedachten, controle, angsten, besluiteloosheid of schuldgevoelens. Ook het loslaten van iets, iemand of een andere heftige gebeurtenis zijn aan de orde na bijvoorbeeld overlijden, scheiding, verhuizing of baan.

“Trek het je niet aan, gewoon loslaten” of “zand erover en laat maar los” is nog wel eens het advies en dat lijkt nou net makkelijker gezegd dan gedaan en voor velen ongrijpbaar. Want hoe laat je los als je ergens ondersteboven van bent?

Betekenis

Loslaten betekent simpelweg, dat je niet langer vasthoudt of dat je iets/iemand met rust laat. Loslaten leest als een werkwoord, maar mijn ervaring is dat loslaten niet iets is wat je kunt doen. In het woord zit het ook al omschreven: los en laten (niet doen of niet veranderen). Als je daar mee bezig gaat, geef je aandacht aan wat je los zou willen laten ……en laat je dus niet los. Ter verduidelijking daarvan het wellicht bekende volgende: “Denk nu vooral niet aan een gele citroen!”…… En? Je merkt, dat de citroen als vanzelf op je netvlies en in je gedachten verschijnt.

De zin “ik of je moet het gewoon loslaten” heeft hetzelfde effect en is een rationele benadering om gevoelens en gedachten rondom een situatie of gebeurtenis weg te stoppen. Dit maakt dat loslaten dan niet gaat lukken: het geeft spanning/klachten in je lichaam, je kunt gaan piekeren, je onrustig voelen, vermoeid zijn, huilerig zijn enz.

Loslaten kan in een holistische massage!

In een integraal holistische massage gaan we juist niet rationeel aan de slag. Het lichaam is het uitgangspunt, maar we besteden ook aandacht aan gevoelens en gedachten. Spanningen en klachten in het lichaam staan, holistisch gezien, niet op zich en laten zien, dat het letterlijk en figuurlijk iets “uit wil drukken”. Deze wijze van uitdrukking vertaalt zich in spierspanning, die nodig is om bijvoorbeeld stress op te vangen, gevoelens van boosheid of verdriet weg te stoppen, vol te kunnen houden of een nare ervaring weg te duwen. Deze spanning kan verschillende fysieke klachten veroorzaken, als bijvoorbeeld hoofdpijn, rugklachten, stijfheid, enz.

Zelf ervaren

In de massage kijk ik samen met jou welke ervaring, gebeurtenis of patroon je lastig vindt om los te laten. Ik laat je ervaren hoe het is om er juist aandacht aan te schenken, in plaats van rationeel te bedenken dat je los moet of wilt laten. We kijken naar welke gedachten je hebt, hoe voel je je erbij, maar ook: wat is jouw aandeel, wat voel jij van binnen wat goed voor jou is, hoe kun je wat meer afstand nemen en wat staat acceptatie in de weg?

Door contact te maken met de onderliggende gevoelens van pijn, verdriet of boosheid toe te laten en te uiten laat je opgebouwde spanning los. Deze spanning heb je niet meer nodig om pijn, verdriet of boosheid weg te drukken of vast te houden.

Op deze manier kunnen zowel lichaam als geest loslaten, met als uitwerkingen:

  • klachten verminderen;
  • meer balans en rust;
  • minder piekeren;
  • acceptatie van ervaringen uit het verleden;
  • je voelt je krachtiger, kent je grenzen en bent emotioneel meer in balans;
  • je gaat opgewekter, spontaner en energieker door het leven.

Wat wil jij eindelijk eens loslaten?

Delen op social media: