Je staat er misschien niet bij stil, maar je kunt je mindset veranderen en ontwikkelen zoals jij dat wil.  Een mindset is een gedachtepatroon. Succes is het resultaat van de manier waarop jij denkt.
 

Je mindset is bepalend voor succes en geluk. 

 

Onze gedachten zijn krachtig. Ze hebben grote invloed op ons werkplezier en op onze effectiviteit. Er zijn momenten waarop we deze kracht ten volle benutten. Dat leidt bijvoorbeeld tot een prettige samenwerking met anderen en tot begrip voor jezelf en de ander. Maar er zijn ook momenten waarop we de kracht van onze gedachten tegen ons laten werken, en dan leidt dat bijvoorbeeld tot frustratie, onbegrip en onmacht.

Gedachten hebben de vervelende eigenschap een loopje met je te nemen. Dat kan leiden tot eindeloos piekeren. Iedereen kent ook wel de stemmetjes in je hoofd die negatieve dingen roepen, bijvoorbeeld dat je lelijk bent, niet deugt, niks kunt etc.

Goed nieuws, je kunt je gedachten oftewel je mindset positief beïnvloeden. Het vergt opmerkzaamheid (bijvoorbeeld door meditatie) en enige oefening om erachter te komen welke gedachten je het meest belemmeren en deze te veranderen maar dit kan je veel brengen. Dus waarom zou je het niet meteen gaan proberen?

De tips:

1. Breng tijd door met positieve mensen

Zet eens op een rijtje van welke mensen in je omgeving jij energie krijgt en welke mensen jou leegzuigen. Zorg ervoor dat je de meeste tijd doorbrengt met positieve mensen waar je een goed gevoel van krijgt en waar je leuke dingen mee kunt ondernemen.

2. Dankbaar zijn

Neem de tijd om dankbaar te zijn. Voor wat je hebt, voor wie je bent en voor hoe het leven is. Zelfs wanneer het leven tegenzit blijven er genoeg dingen om dankbaar voor te zijn. Je moet ze alleen willen zien. Doe dit iedere dag op een vast moment, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Schrijf het op zodat je het later nog eens terug kunt lezen. Je kunt deze mooie dingen natuurlijk ook delen met je partner of een vriend of vriendin. Doe dit ook gerust op werk door met een collega te delen wat goed ging vandaag.

3. Beweging

Sporten en wandelen zijn goed om een depressie te bestrijden en een positieve mindset te ontwikkelen. Je lichaam wordt er krachtiger van en je krijgt een goede conditie. Bovendien komen er stofjes vrij in je lichaam die je een goed gevoel geven. Je krijgt ook meer ruimte in je geest en het is makkelijker positieve gedachten toe te laten.

4. Zie het goede van wat er gebeurt

Het leven loopt natuurlijk niet altijd volgens jouw planning. Je wordt ontslagen, je wordt teleurgesteld in mensen, je wordt teleurgesteld in de liefde etc. Veel mensen maken de fout om anderen aan te wijzen als oorzaak voor hun ellende. Maar je kunt het ook zien als kans om te leren, je bent niet het slachtoffer van wat je overkomt. Bij ontslag kun je op zoek gaan naar een baan die beter bij je past. Of minder gaan werken zodat je meer tijd overhoudt. Een relatie die stuk loopt had je toch niet gelukkig gemaakt, hoe stond je in die relatie, was het wel goed en voedend voor jou? Wat leer je van iemand die je teleurstelt? Dat je bijvoorbeeld betere afspraken moet maken of duidelijker mag communiceren wat jouw behoeften zijn? Als het verdriet over een gebeurtenis voorbij is bedenk dan wat je leermoment is, je komt er weer sterker uit.

5. Positieve affirmatie

Een affirmatie is een positieve boodschap die je tot nieuwe overtuiging van jezelf maakt. Dit doe je door deze positieve boodschap heel vaak tegen jezelf te zeggen. Bedenk een affirmatie die bij jou past en leer deze uit je hoofd. Of vervang een negatieve gedachte door een positieve. Roep heel hard STOP tegen vervelende en negatieve gedachten en plaats er je positieve affirmatie tegenover. “Ik ben goed zoals ik ben.” Het is je anker. Het stimuleert je creativiteit. Je kunt zelf een affirmatie bedenken (positief en in het heden gesteld) maar er zijn ook mooie kaarten te koop met affirmaties.

Ik ben heel benieuwd welke van deze tips jij gaat toepassen in je leven!

Delen op social media: